Doğru tasarlandığında, bu cep boyutundaki kartvizitler reklam panoları gibi kalıcı bir izlenim bırakabilir ve geçen yabancılardan ömür boyu müşteriler yaratabilirsiniz. Reklam, marka tanıma, harekete geçirici mesaj ve tabii ki iletişim bilgileri. Tasarım için ihtiyacınız olan tek şey bir tasarım aracı ve Adobe Indesign, Illustrator, CorelDraw, QuarkExpress gibi bir tasarım programı temel ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılar. Ya da Sihirlibaskı ile iletişim kurarak Ücretli/ücretsiz tasarım hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Kartvizit, ad, iletişim bilgileri ve marka logosu gibi işletme ayrıntılarınızı içeren, küçük, basılı, genellikle kredi kartı boyutunda bir kağıt karttır. Kartvizit tasarımınız, markanızın önemli bir parçasıdır ve marka tasarımınızın görsel bir uzantısı olarak hareket etmelidir .
Kartvizitler her şeyden önce kişisel olmalıdır, bu nedenle bu kılavuz size en çok benzeyen kart için seçeneklerinizin neler olduğunu açıklar. Bu yazımız da , tasarımcınıza tam olarak ne istediğinizi söyleyebilmeniz ve kartvizit tasarımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi gözden geçireceğiz.
Ancak kartvizit tasarımının 8 adımına geçmeden önce, neye ihtiyacınız olacağından biraz bahsedelim.
Başlamadan önce…
İster bireysel bir serbest meslek sahibi olun, ister genç bir girişimci veya kurulu bir girişimin parçası olun, kartvizitleri düşünmeye başlamadan önce tamamlamanız gereken iki önemli tasarım bileşeni vardır:
- Bitmiş bir Logo..
- Kurumsal Renk Şeması
Logolar ve renk şemaları, markalaşma için en önemli iki görsel seçimdir. Bu öğeler yalnızca kartvizitinizi oluşturmada büyük bir rol oynamakla kalmayacak, aynı zamanda düzen ve kimlik gibi diğer alanları da etkilemeye yardımcı olacaktır.
Kendini tanı..
Kartvizit tasarım sürecinin geri kalanını daha sorunsuz hale getiren bir başka ön faaliyet daha var. Ne iletmek istediğinizi bilmeniz gerekir.
Birey veya işletme olarak nasıl bir markasınız?
Kartvizitinizin sadece kelimelerle değil, tasarımla da ne söylemesini istersiniz?
Bu aynı zamanda kendi tartışmasına değer bir konudur, bu nedenle daha derine inmek istiyorsanız , kişisel marka kimliğinizi belirlemek için kendi kendinize sormanız gereken kısa bir soru listesi . Kişisel markanız hakkında birkaç dakika düşünmek, özellikle kişiliğinizi sergilemek söz konusu olduğunda, bazı kartvizit tasarımı sorularına yardımcı olacaktır.
8 adımda kartvizit nasıl tasarlanır
Logonuzu, markanızın renk düzenini ve kartınızın sizin hakkınızda ne söylemesini istediğiniz konusunda iyi bir fikre sahip olduğunuzda, başlamaya hazırsınız demektir. Hangi kartvizit tasarımının sizin için en uygun olduğunu belirlemek için aşağıdaki 8 adımı uygulamanız yeterlidir.
1. Şeklinizi seçin
Zaten geleneksel bir dikdörtgen kartvizite karar verdiyseniz, ikinci adıma geçebilirsiniz. Bununla birlikte, tüm seçenekleriniz hakkında bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Baskı teknikleri daha gelişmiş ve uygun fiyatlı hale geldikçe, profesyonellerin alternatif şekillerini keşfetmek için daha fazla zaman ayırmanız gerekebilir.
Daha dostça bir kartvizit için köşeleri yuvarla
Ancak gerçekten eğlenceli veya dikkat çekici olmak istiyorsanız, hemen hemen her şekli kullanabilirsiniz: hayvan maskotları, sattığınız ürünlerin ana hatları veya tamamen orijinal bir şekil. Hatta tüm kartvizit temanızı özel kesim etrafında oluşturabilirsiniz.
Yaratıcı şekiller kullanıp kullanmamak, iletmek istediğiniz görüntüye bağlıdır. Özel şekiller daha eğlenceli görünmenizi sağlar ve iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olur, ancak daha resmi endüstriler üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Kartın bir cüzdana nasıl sığdığı gibi lojistiği de göz önünde bulundurarak 6. adımda tasarımınızı sonlandırdıktan sonra özel kesim seçeneğini tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz..
2. Kartvizit Ebadı seçimi
Bir sonraki kararınız kartın boyutudur. Bu çoğunlukla ülkenin standardına bağlıdır , bu nedenle başlamak için iyi bir yer. Hangi ebat ile tasarıma başlayacağınızı bilseniz bile, buna başlamadan önce herkesin ne yaptığını bilmelisiniz.
- Kuzey Amerika Standardı: 3,5 × 2 inç (88,9 × 50,8 mm)
- Avrupa Standardı: 3,346 × 2,165 inç (85 × 55 mm)
- Okyanusya Standardı: 3,54 × 2,165 inç (90 × 55 mm)
Boyut ne olursa olsun, tasarım yaparken her zaman üç faktörü göz önünde bulundurmak istersiniz:
- Taşma payı : Kartın çıkarılması muhtemel en dış kısmı.
- Kesim çizgisi : kartları kesmek için hedef çizgi.
- Güvenlik hattı : Bu hattın dışındaki her şey kesim hatalarına tabidir. Metin veya logo gibi temel öğelerin bu satırın dışına çıkmasına izin vermeyin.
Taşma payı, kesim ve güvenlik çizgilerini hesaba katarken doğru kartvizit boyutunu bulmak için aşağıdaki kılavuza göz atabilirsiniz.
Bu alanlar boyuta ve yazıcıya bağlı olarak değişiklik gösterse de, kesim çizgisini kenardan 3 mm (0,125 inç) olarak ayarlamak en çok tercih edilen bir seçimdir. Güvenlik çizgisini kesim çizgisinden 3 mm (0,125 inç) uzağa ayarlayın. Bu, tasarım alanının kenarından güvenlik alanının içine kadar toplam 6 mm (0,250 inç)’dir.
3. Logo, görsel ve diğer grafikleri ekleyin
Başta logo olmak üzere kartvizit tasarımınızın görsel öğelerini çizmeye başlıyoruz. Diğer süslemeler ve ikincil grafikler bazen faydalı olsa da, logonuz kartvizitinizin merkezinde yer almalıdır.
Elinizin altında iki yüz olduğunu unutmayın. Kartvizitin bir tarafını yalnızca logoya ayırarak, diğer tarafına ise iletişim bilgilerini yer verebilirsiniz. Bununla birlikte, logonun her iki tarafta da olması iyidir, bu nedenle, çoğunlukla yan tarafta iletişim bilgilerinin bulunduğu ve logonun kartvizitin kenarında daha küçük olarak görürsünüz.
Bu, pek çok stratejiden yalnızca bir tanesidir, bu nedenle zevkinize uygun bir tane bulana kadar logo yerleştirmeyi denemekten çekinmeyin.
Minimalizm, kartvizitler için popüler bir seçim olsa da, bu boş alan size uymuyorsa, ek grafiklerle doldurabilirsiniz. Logonuz basit veya yalnızca metin olsa bile, ilgili tüm görseller aynı amaca hizmet eder.
Ek grafikler, marka kimliğinizi sergilemek için iyi bir seçenek. Renkler de dahil olmak üzere görseller aracılığıyla sizin veya markanızın kişiliğini iletebilirsiniz. Örneğin, rahat veya cana yakın görünmek istiyorsanız, sevimli bir çizgi film ve bazı parlak renkler işinizi görecektir.
Giderek daha popüler hale gelen bir diğer trend ise biraz gizem bırakarak ilgi ve merak uyandırmak. Tipik olarak, markalar bir tarafına URL'si olan ve ardından diğer tarafına gerekli tüm açıklamaları (marka adı ve çalışanın adı dahil) içeren sözsüz bir görsel yerleştirir.
4. Gerekli metni ekleyin
Kartvizitinizin gerçekte ne söylediği size bağlıdır. Evden çalışan freelancer’ların posta adresine ihtiyacı olmayabilirken, yüz yüze görüşen meslekler bunu gerektirir. Ya da etkileyici sosyal medya takipçilerinize dikkat çekmek gibi stratejik bir seçim olabilir. Mesele şu ki, farklı insanlar kartvizitlerindeki farklı metinlerden faydalanıyor.
Bu nedenle bir sonraki adım, kartvizitinize ne yazacağınıza karar vermenizdir.
Aşağıda bazı yaygın seçeneklerin bir listesi verilmiştir, böylece hangilerini dahil edip hariç tutacağınıza karar verebilirsiniz.
- İsim – Verilen. Her kartın bir isme ihtiyacı vardır.
- Şirket adı - Kişisel markalar dışında verilen bir başka isimdir, bu durumda kişisel adınız şirket adınızdır.
- İş unvanı - Geleneksel kartlar için iş unvanınızı ekleyin. Bu aynı zamanda sahibine kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve hatta nasıl tanıştığınızı hatırlatmaya yardımcı olur.
- Telefon numarası - Telefon tercih ettiğiniz iletişim yöntemi olmasa da, bazı insanlar için öyledir.
- E-posta - e-posta , kısmen belgelerin ek olarak gönderilmesine izin verdiği için, acil olmayan iş iletişimleri için yeni kuraldır .
- Web Sitesi URL'si – Sitenizin URL'sini dahil etmek, ziyaretler için agresif olmayan bir davettir.
- Sosyal medya - Sosyal medya alanınızla alakalıysa veya sadece kişiliğinizi biraz göstermek istiyorsanız, sosyal medya bağlantılarını ekleyin.
- Adres - Müşterileri ofisinize veya mağaza konumunuza çekmek için gereklidir.
- QR kodu - Geçen yıllar kadar popüler olmasa da, bir QR kodu, istediğiniz herhangi bir veriyi aktarmak için hala geçerli bir kısayoldur.
- Slogan - Tamamen isteğe bağlı, bir slogan marka kimliğine yardımcı olur ve biraz kişilik katar.
Kartvizitlerin sadece bilgi vermek değil, aynı zamanda akılda tutmak olduğunu unutmayın. İnsanlar numaranızı, adresinizi veya URL'nizi zaten biliyor olabilir, ancak unutmaları durumunda kartınızı el altında bulundurun.
5. Tipografinizi seçin
Ne söylemek istediğinizi öğrendikten sonra, nasıl görüneceğini seçebilirsiniz. Tipografi her zaman önemli olsa da, metni tamamen okunaklı hale getirmeniz ve üzerinde çalışmak için yalnızca küçük bir alana sahip olmanız gerektiğinden özellikle kartvizitlerle ilgilidir.
Tipografiyi üç ana kategoriye ayıralım:
Boyut . Okunabilirliği korumak için tüm metninizin en az 8 punto olmasını istersiniz . Ancak, en önemli öğelerinizin (adınız gibi) öne çıkmasını istiyorsunuz, bu nedenle metin boyutlarını değiştirmekten çekinmeyin. Ayrıca boş alanı da göz önünde bulundurun; kartınızı dağıtmak istemezsiniz, bu nedenle metninizi, her öğenin etrafında bolca nefes alma alanı olacak kadar küçük bırakın.
Yazı . Yazı tipleri ve marka kimliğinizi nasıl etkiledikleri hakkında zaten uzun uzadıya konuştuk, bu yüzden hedef kitleniz için bunları nasıl kullanacağınıza göz atmaktan çekinmeyin ve sadece hedef kitlenizi temsil eden bir yazı tipi seçmeniz gerektiğini unutmayın.
Renk . Önceden var olan bir marka renk şemasının kullanışlı olduğu yer burasıdır. Markaya bağlı kalarak, aynı zamanda bir marka rengi olması gereken kartınızın arka plan rengiyle uyumlu olan metin renklerini seçin. Benzer renkler birlikte güzel görünebilir ancak okunması zor olabilir, bu nedenle okunabilirlik için kontrastlarla denemeler yapın.
Tipografinin altın kuralı, okunabilirliği her şeyin üstünde tutmaktır. kimse ne yazdığını okuyamıyorsa yazı tipinizin ne kadar sanatsal olduğunun bir önemi yok.
6. Özel yüzeyler düşünün
Artık son aşamaya geldiğinize göre, özellikle sunabilecekleri şeyler açısından kağıt seçimini düşünmeye başlamanın zamanı geldi. Bazı kağıtlar, kalıcı bir izlenim bırakmada uzun bir yol kat edebilecek özel yüzeyler sunar. Bu "özel efektlerden" herhangi birinin kartvizit tasarım stratejinize fayda sağlayıp sağlayamayacağını görün.
Kabartma. Bu teknik, belirli alanların “dışarı çıkmasını” sağlayan üç boyutlu kabartmalar oluşturur. kartınızın belirli yönlerine, hatta kelimelere bile dikkat çekmek için kullanabilirsiniz.
Yaldızlı. Parlak ve yansıtıcı bir şey istiyorsanız, resimlere veya hatta resimlerin sadece bölümlerine altın veya gümüş yaldız uygulayabilirsiniz. Bu, yeterince kalın bir yazı tipi seçtiyseniz, metni vurgulamak için de işe yarar. ancak yalnızca bir kısım parlak olduğunda genel kompozisyonu nasıl etkilediğine dikkat edin.
7. Bir tasarımcı seçin
Gerçekten harika bir kartvizit istiyorsanız, sizin için mükemmel kartı yaratabilecek profesyonel bir tasarımcı bulmak iyi bir fikirdir. Yerel bir serbest tasarımcı arayabilir veya doğru stil ve deneyime sahip bir tasarımcı için Bionluk, Freelancer, Upwork, Guru gibi bir platformda arama yapabilirsiniz . Markanız için uygun olup olmadıklarını görmek için portföylerini kontrol ettiğinizden emin olun.
Doğru kişiyi bulduktan sonra, işinizin neyle ilgili olduğunu ve aradığınız tarz ve havayı net bir şekilde iletmeye çalışın, böylece tasarımcınız vizyonunuzu gerçeğe dönüştürebilir.
8. Tasarımınızı sonlandırın
Tüm öğelerin yerinde olması ve son renk seçimlerinizin ve özel kaplamalarınızın doğru bir şekilde tahmin edilmesiyle, her şeyin çalıştığından emin olmak için tasarımınızı yeniden değerlendirebilirsiniz.
İlk önce görsel akışı inceleyin: karta bakarken gözünüz nasıl hareket ediyor. İlk önce neyi fark edersin? Son? İyi bir görsel akış, logo, ardından ad ve ardından ikincil bilgilerle başlamalı ve varsa ikincil görüntülerde bitmelidir. Bir öğenin boyutunu ve konumunu değiştirerek görsel akışları her zaman değiştirebilir ve optimize edebilirsiniz.
Ayrıca, olabildiğince karmaşıklığı yok etmek isteyebilirsiniz. Tüm bilgiler gerekli mi? Kalan öğeler ne kadar az olursa, her biri o kadar fazla etki yapar.
Sık karşılaşılan tuzaklara düşmediğinizden emin olmak için iki kez kontrol edin. Metin okunaklı mı? Renkler uyumlu mu? Kenara çok yakın herhangi bir eleman var mı?
Tasarımcınızın size bitmiş ürünü bir vektör dosyası ve vektör tabanlı bir PDF olarak göndermesini sağlamayı unutmayın. Boyutu değiştirmeniz gerekebilir.
Gelişmiş teknikler
Tamamen işlevsel bir kartvizit oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şey bu sekiz adımdır, ancak ekstra yol kat etmek istiyorsanız, şu daha gelişmiş ipuçlarını göz önünde bulundurun:
Akıllı bir fikirle öne çıkın. Sektörünüz biraz tuhaflığa izin veriyorsa, kendinizi ayırmak için daha deneysel stratejiler uygulayabilirsiniz.
Bu, Tematik veya daha karmaşık bir şey olabilir. Örneğin:
- Sıvama Kartvizit (kartın genişliğini daha kalın hale getirmek için iki veya üç katına çıkarma)
- Alternatif malzemeler (metal, plastik, kauçuk vb.)
- Katlanmış kartvizit
- Şeffaf kartvizit
- Fantazi Kartlar ( Japon Bristol, Tuale )
- Çerçevelerden kaçının. Kenarlıklar, kartınızın içeriğini çerçevelemek için akıllıca bir estetik seçim gibi görünebilir - ve teoride öyledirler - ancak kesme hatalarının yaygınlığı, sınırların yarardan çok zarar verdiği anlamına gelir. Her bir kartı toplu siparişte mükemmel bir şekilde kesmek neredeyse bir fantezidir ve bu nedenle, taşma ve güvenlik alanlarıyla tasarlamak en iyisidir. Bordürler ile kesimde yapılan küçük hatalar abartılarak tüm tasarımı alt üst eder.
- Renklerden tasarruf edin. Bir bütçe üzerinde çalışıyorsanız, malzemelerden veya miktardan ödün vermeyin. Sadece bir veya iki renk kullanarak maliyetin bir kısmını kesebilirsiniz. Ne kadar çok renk eklerseniz, fiyat o kadar artar ve akıllı bir tasarımcı bir veya iki rengin nasıl iyi görüneceğini bilir.
- Kartınız yalnızca iletişim bilgilerinizden daha fazlasıdır; sizin ve markanızın bir temsilidir. Bazı insanlara her gün kartlar verilir, bu yüzden hem göze çarpmak hem de sizi olumlu bir ışıkta boyamak için sizinkilere ihtiyacınız var. Kartvizitinizi tasarlarken köşeleri kesmeyin. Mükemmel tasarımı bulmak için bolca zaman harcayın ve ardından vizyonunuzu gerçeğe dönüştürmek için yetenekli bir tasarımcı bulun .
Yorum Yap